Haber

İzmir’de seçim süreci: AK Parti ile doku uyuşmazlığı derinleşti

Cihan Başakçıoğlu/Emirhan Durmaz

İZMİR- Türkiye’nin en fazla milletvekili sayısına sahip üçüncü ili olan İzmir, 14 Mayıs seçimlerinde TBMM’ye 28 milletvekili gönderecek. Toplam nüfusu yaklaşık 4 milyon 486 bin 845 olan ve iki farklı seçim bölgesinden oluşan İzmir’de 3 milyon 441 bin 36 seçmen 9 bin 877 sandıkta oyunu kullanacak. Seçim süreci boyunca her iki bölgede de siyasi partilerin çalışmalarını sürdürdüğü kentte CHP ve Millet İttifakı’nın ön planda olduğu görülüyor.

ÜÇ TOPLANTIDAN İKİSİ ‘DEĞİŞİM’ TALEPLERİ GÖSTERİYOR

İzmirlilerin bu seçimleri “köprüden önceki son çıkış” olarak gördüklerini ve Muharrem İnce-Sinan Oğan denkleminden kararsız seçmeni caydırarak birinci tip seçimlerin sona erdirilmesi konusunda önemli çalışmaların olduğunu söylemek mümkün. Bu seçim sürecinde, önceki seçimlerden farklı olarak İzmir üç günde üç farklı mitinge sahne oldu. 30 Mayıs Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mayıs Kemal Kılıçdaroğlu mitingleri ve 1 Mayıs mitingleri, İzmir seçmeninin 14 Mayıs seçimlerindeki durumunu büyük ölçüde ortaya koydu. Farklı illerden seçmenlerin otobüslerle İzmir’e getirilmesine rağmen Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir mitingi bir önceki seçim mitingine göre “zayıf” olarak nitelendirildi. Kemal Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı adaylarının bir gün sonra katılımıyla düzenlenen mitingde yüz binlerce kişi İzmir’de CHP’nin yükünü bir kez daha gözler önüne serdi. Yine 1 Mayıs mitinginde işçilerin değişim talebi sürece damgasını vurdu.

AK PARTİ İLE İZMİR ARASINDAKİ DOKU ÇATIŞMASI DAHA DA SÜRÜYOR

Tüm yurtta olduğu gibi İzmirlilerin de ana gündemi ekonomik sorunlar ve alım gücünün önemli ölçüde düşmesi. Ancak AK Parti’nin yaşam tarzına müdahale konusunda giderek saldırganlaşan tavrı ve HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi ile kurduğu ittifaklar sonrası AK Parti ile İzmir arasındaki doku uyuşmazlığı daha da derinleşti.

AK Parti’ye verilen desteğin, İzmir mitinginde ve İzmir anketlerinde de görüldüğü üzere Kiraz, Kemalpaşa gibi merkez dışı ilçelerde toplandığı söylenebilir. İşçi kesimlerinin ortasında ise Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı’nın “kesin çözüm” olarak görülmediği, asıl odak noktasının “iktidar değişikliği ve rahat bir nefes alma” olduğu görülüyor.

TİP’İN 2. BÖLGEDEKİ ADAYLIĞI ELEŞTİRİ YARATTI

Balçova, Buca, Çeşme, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Konak, Menderes, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı ve Urla ilçelerinden oluşan 1. bölge başta olmak üzere İzmir genelinde CHP ve Kılıçdaroğlu’na büyük destek varken, Demografik yapının prestiji ile yeşil. Sol Parti’nin de önemli bir takviyesi olduğunu söylemek gerekiyor. Öte yandan kentte özellikle genç ve orta kuşak arasında Türkiye İşçi Partisi’ne ilginin olduğu söylenebilir. Yeşil Sol Parti’nin milletvekili atamasının kesinleştiği 1. bölgede TİP aday göstermedi. Ancak TİP’in ikinci bölgede aday göstermesi bazı yansımalara ve eleştirilere neden oldu.

GERİLİMLİ BİR SÖZ KONUSU DEĞİLDİ

Aliağa, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Çiğli, Dikili, Foça, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menemen, Ödemiş ve Tire’nin yer aldığı kentin ikinci semtinde sakinliğin hakim olduğunu söylemek mümkün. seçim süreci boyunca. Geçtiğimiz hafta Karşıyaka Çarşı’da karşı karşıya gelen Yeşil Sol Parti ile Zafer Partisi üyeleri arasında kısa süreli gerginlik dışında sahada taraflar arasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Yine bir önceki seçim sonuçlarına göre AK Parti ve MHP’li seçmenin yoğun olduğu Bayındır, Kemalpaşa ve Aliağa gibi ilçelerde partiler ve ittifaklar seçim çalışmalarını yan yana yürüttü.

KARŞIYAKA VE ÇİĞLİ’DE KILIÇDAROĞLU’NA BÜYÜK TAKVİYE

İkinci bölgenin en büyük ilçelerinden biri olan Karşıyaka’da ise Millet İttifakı ve CHP’nin desteğinin ön planda olduğu söylenebilir. Nüfusun yüzde 53’ünün orta yaşlılardan oluştuğu Karşıyaka’da CHP’nin 1. sıra adayı ve Genel Başkan Yardımcısı Gökçen’e ilgi dikkat çekiyor. Alevilerin yeniden yoğun olarak yaşadığı Çiğli’de de durum farklı değil. Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’ye verilen yoğun desteğin konuşulduğu Çiğli’de 14 Mayıs seçimleri için bazı dernekler ve kanaat önderleri Kılıçdaroğlu’na işaret ediyor.

Siyasi geçmişleri ile öne çıkan İbrahim Akın ve Canan Kebenç Özkan’ın 1. ve 2. sıra adayları olduğu Yeşil Sol Parti, faaliyetlerini ikinci bölgede Menemen, Foça ve Karşıyaka’da yoğunlaştırdı. Süreç boyunca seçim stantları ve mahalle etkinliklerinin yanı sıra ilçelerde düzenlediği yürüyüşlerle de dikkat çeken Yeşil Sol Parti, yüzlerce kişinin katıldığı mitinglerle de birçok kez seçmenle bir araya geldi. İkincilik adayı Canan Özkan’ın etkinliklerine özellikle kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

AK PARTİ SEÇİMİNİN AĞIR OLDUĞU İLÇELERDE DE ‘DEĞİŞİM’ ÖN SÖZ KONUSUNDA

İkinci bölgede dikkat çeken bir diğer durum ise AK Parti ve MHP’li seçmenin yoğunlaştığı Aliağa, Bayındır ve Kemalpaşa’da ‘değişim’ talebi oldu. İki ittifakın 2018 seçimlerinde aldığı oy oranlarıyla adeta kıyasıya yarıştığı ilçelerde, Millet İttifakı’nın 14 Mayıs seçimlerinde liderliği alacağı tahmin ediliyor. Bayındır ve Kemalpaşa’da seçmenin seçimler konusundaki sessizliği dikkat çekiyor. Sahil kenti Aliağa’da ise CHP’ye yönelik gözle görülür bir ilgi var.

PARTİLER SON TIRLARINI OYNUYOR: YEŞİL SOL PARTİ’DEN BÜYÜK İZMİR KİRALAMASI

14 Mayıs seçimlerinde gelinen son noktayla birlikte siyasi partiler çalışmalarına hız verdi. Bir siyasi partinin milletvekili adayını şehrin hemen her köşesinde görmek mümkün. İzmir mitingi yapan taraflar, sahada birebir ziyaretlerle çalışmalarını yürütüyor. Yeşil Sol Parti’nin ise 12 Mayıs Cuma günü yapacağı İzmir mitingiyle kentteki seçim çalışmalarına son vermesi bekleniyor. Seçim yasağının başlamasıyla birlikte tüm partiler sandığa odaklanacak.

serinhisarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu